Spela på trav

För den som är intresserad av att spela på trav finns det många olika spelformer att välja mellan. Här nedanför hittar du övergripande information om cirka två dussin olika spelformer. Tänk dock på att reglerna kan variera mellan olika spelsajter även om de kallar sina spelformer för samma sak. Det är därför viktigt att alltid ta reda på vad som gäller på just den spelsajt du är intresserad av att spela hos.

Dagens Dubbel

atg logoDagens Dubbel är en spelform där det gäller att tippa vinnarhästarna i två olika lopp. Det är spelarrangören som bestämmer vilka lopp som Dagens Dubbel ska erbjudas för. För att vinna något på din satsning måste du tippa rätt i båda loppen.

På engelskspråkiga spelsajter brukar man kunna spela Daily Dubbel, som fungerar precis som Dagens Dubbel.

Exempel på spelsajter där man kan spela Dagens Dubbel eller Daily Dubbel är ATG, Bet365 och Racebets.

Exacta

Exacta är en spelform där du tippar vilken häst som kommer att vinna loppet och vilken häst som kommer att placera sig tvåa. Du får bara betalt om du tippar helt rätt.

Exempel: Du tippar att hästen X ska bli etta och hästen Y tvåa. Om Y vinner och X kommer tvåa förlorar du dina pengar, trots att du tippade på rätt hästar, eftersom du inte tippade dem i rätt ordning.

Om du har två hästar som du tror mycket på, men är osäker på vilken av dem som kommer att vinna och vilken som kommer att bli tvåa bör du istället ta en titt på spelformen Quinella.

Head to Head

Head to Head innebär att två olika alternativ ställs mot varandra. Ofta är det två hästar, men det kan lika gärna vara två kuskar, två hästtränare, etc. Din uppgift är att satsa på vem av de två som kommer att gå göra bäst ifrån sig.

Exempel 1: Head to Head mellan Hästen X som kommer att delta i lopp AA och Hästen Y som kommer att delta i loppet BB. Vilken av de båda hästarna kommer att få bäst placering?

Exempel 2: Head to Head mellan Kusken Adam och Kusken Bertil som båda deltar i samma lopp. Vem av dem kommer att placera sig bäst?

Head to Head brukar erbjudas med fasta odds.

Head to Head är en extremt populär spelform som brukar erbjudas på de allra flesta ställen där man kan spela på trav och galopp. (Ibland kallas spelformen dock något annat, till exempel Who over Who.) Exempel på spelsajter som erbjuder head to head eller motsvarande är Racebets, Bet365, Unibet, Expekt och NordicBet.

Ita

Ita innebär att du satsar på vilken häst som kommer att bli tvåa i loppet. Du vinner bara om hästen du satsat på blir tvåa. Här är alltså en situation där du kommer att hoppas på att ”din häst” inte vinner loppet. Spelformen Ita erbjuds bland annat hos Racebets.

Lunchdubbeln

Lunchdubbeln är en spelform hos ATG som skapades för att komplettera ATG:s vanliga Dagens Dubbel. Vanliga Dagens Dubbel hos ATG brukar nämligen så gott som alltid gälla för dagens två sista lopp på en travbana, men ATG upptäckte att det finns gott om folk som gillar att spela på lopp som avgörs under lunchen och skapade därför Lunchdubbeln för att tillmötesgå det behovet.

Lunchdubbeln fungerar precis som vanliga Dagens Dubbel host ATG. ATG väljer ut två lopp, och ditt uppdrag är att tippa vinnarhästarna för båda loppen. För att vinna något måste du tippa rätt i bägge loppen.

ATG erbjuder Lunchdubbeln varje tävlingsdag, året runt. På vardagar och söndagar väljer ATG vanligen ut två lopp som körs på samma travbana som för lunchomgången av V5. På lördagar brukar det istället vara den travbana som står värd för V75 som får stå värd även för Lunchdubbeln.

Plats

Plats är en spelform där man satsat på en häst och får betalt om den placerar sig. På engelska kallas spelformen Place.

Vad krävs då för att en häst ska ses som placerad i ett lopp? Svaret är att det varierar från lopp till lopp, och huvudsakligen beror på hur många hästar som deltar i loppet. Vanligen krävs att hästen måste sluta på 1:a-3:e plats, men i lopp där få hästar deltar kan det krävas att hästen kommer etta eller tvåa för att den ska anses ha placerat sig. På motsatt vis händer det att det räcker med att komma på 1:a – 4:e plats i lopp där ovanligt många hästar deltar.

Plats / Place är en mycket populär spelform både i Sverige och utomlands, och de allra flesta spelsajter som erbjuder spel på hästlopp har med den här spelformen i sortimentet.

Quinella

Quinella är en spelform som bland annat finns tillgänglig hos de flesta spelsajter som erbjuder spel på hästar, bland annat Racebets, NordicBet och Bet365. Quinella innebär att du satsar på två hästar som du tror kommer att bli etta och tvåa i loppet, utan att precisera vilken häst som kommer att bli etta och vilken som kommer att bli tvåa.

Exempel: Du satsar på hästen Brunte och hästen Svarten. Du får betalt oavsett om det blir Brunte som blir etta och Svarten som blir tvåa eller om det blir Svarten som blir etta och Brunte som blir tvåa.

Hos ATG motsvaras Quinella av spelformen Tvilling.

Raket

Raket är en spelform med hög risk och potentiellt mycket god utdelning som erbjuds av ATG. Du väljer ut sju lopp och spelar Vinnare eller Plats på varje lopp. Om du vinner några pengar i första loppet används de som insats i andra loppet, om du vinner några pengar i andra loppet används de som insats i tredje loppet, och så vidare. Spelformen Raket gör det alltså möjligt att starta med en väldigt liten grundinsats och sedan arbeta sig uppåt – förutsatt att man tippar rätt förstås.

Swinger

Swinger är en populär spelform hos Racebets, men är bara tillgänglig på lopp där minst sex hästar deltar.

Du satsar på två hästar som du båda tror kommer att sluta någonstans på plats 1-3 i loppet. Om båda hästarna slutar inom spannet 1-3 får du betalt, oavsett exakt hur de hamnar.

Exempel: Du satsar på hästarna Brandklipparen och Lilla Gubben. I loppet vinner Brandklipparen och Lilla Gubben kommer tvåa, vilket gör att du får betalt. Men du hade fått precis lika mycket betalt om Lilla Gubben hade kommit tvåa och Brandklipparen trea, och någon helt annan häst hade vunnit loppet. Det viktiga är att de två hästar du satsade på båda hamnar inom spannet 1-3.

Trifecta

Trifecta är en spelform där du satsar på vilken häst som ska komma etta, vilken häst som ska komma tvåa och vilken häst som ska komma trea.

Exempel: Du satsar på Bukefalos som etta, Pegasus som tvåa och Hippogriff som trea. Du vinner endast om hästarna placerar sig exakt så. Om till exempel Pegasus vinner, Bukefalos kommer tvåa och Hippogriff kommer trea förlorar du dina pengar.

Hos ATG kallas spelformen Trifecta för Trio.

Trita

Trita är en satsning på vilken häst som kommer att hamna på tredje plats i loppet. Om hästen placerar sig bättre eller sämre än tredje plats förlorar du dina pengar.

V3 – V7 hos ATG

V3

v3V3 är en spelform hos ATG där du tippar vinnande häst i tre avdelningar, vanligen inom ramen för V5, V75 eller V86. Varje dag brukar det finns tre eller fyra omgångar att spela V3 på, en vid lunch och resten under eftermiddagen och kvällen.

När man spelar på V3 krävs det vanligen tre rätt för att man ska vinna något, men ibland räcker det med två rätt.

V4

v4V4 är en spelform hos ATG där du tippar vinnande häst i fyra avdelningar, vanligen inom ramen för V5, V64, V65, V75 eller V86. När man spelar på V4 krävs det vanligen fyra rätt för att man ska vinna något, men om ingen spelkupong har fyra rätt delas vinstpengarna ut till kuponger med tre rätt istället.

V5

v5V5 är en spelform hos ATG där du tippar vinnande häst i fem avdelningar. När man spelar på V5 krävs det vanligen fem rätt för att man ska vinna något, men om ingen spelkupong har fem rätt delas vinstpengarna ut till kuponger med fyra rätt istället.

Det finns vanligen gott om V5-omgångar att spela på varje dag. Det är inte ovanligt att vissa av loppen körs utomlands, särskilt för eftermiddagens V5-omgångar då lopp i Norge och Danmark är vanliga.

V6

V6 är en spelform hos ATG där du tippar vinnande häst i sex avdelningar. När man spelar på V6 krävs det sex rätt för att man ska vinna något. När man spelar på V6 använder man sig av samma kupong som för V64, och kryssar i fältet för V6 för att ange att man vill spela V6 istället för V64.

Om du får sex rätt på V6 vinner du 2,5 gånger utdelningen för sex rätt på V64.

V7

V7 är en spelform hos ATG där du tippar vinnande häst i sju avdelningar. För att vinna något krävs sju rätt. Du använder sig av samma spelkupong som för V75, och kryssar i fältet för V7 för att ange att du vill spela på V7 istället för på V75.

Om du får sju rätt på V7 vinner du 2,5 gånger utdelningen för sju rätt på V75.

V64

v64

V64 är en spelform hos ATG där man tippar vinnaren i sex lopp och måste få minst fyra rätt för att vinna något. 40% av den totala vinstpotten går till kuponger med sex rätt, 20% till kuponger med fem rätt och 40% till kuponger med fyra rätt.

V64-lopp körs alla dagar utom onsdagar och lördagar.

V65

v65V65 är en spelform hos ATG där man tippar vinnaren i sex lopp och måste få minst fem rätt för att vinna något. Av den totala vinstpotten går 50% till kuponger med sex rätt och 50% till kuponger med fem rätt.

V75

v75V75 är den mest populära spelformen hos ATG. Man tippar vinnande häst i sju lopp och måste få minst fem rätt för att vinna något. 40% av den totala vinstpotten går till kuponger med sju rätt, 20% till kuponger med sex rätt och 40% till kuponger med fem rätt.

Ordinarie V75 körs alltid på lördagarna, men ibland sätts Extra V75 in på någon annan dag i veckan.

V86

v86V86 är en spelform hos ATG där du tippar vinnarhästen i åtta lopp och behöver få minst sex rätt för att vinna något. 40% av den totala vinstpotten går till kuponger med åtta rätt, 20% till kuponger med sju rätt och 40% till kuponger med sex rätt.

V86 körs på onsdagarna.

Vinnare

Vinnare är givetvis en enormt populär spelformen och det vore konstigt att ens tänka sig en spelsajt som inte skulle låta en spela på vilken häst som kommer att vinna loppet. På engelska kallas spelformen vanligen för Win eller Straight bet.

Vinnare och Plats

Vinnare och Plats är en spelform hos ATG som kombinerar en satsning på Vinnare med en satsning på Plats. Det är alltså egentligen två satsningar du gör, när du satsar på Vinnare och Plats.

Exempel: Du satsar på Vinna och Plats för hästen Mulle. Detta är då dels en satsning på att Mulle ska vinna, dels en satsning på att Mulle ska placera sig. (För mer information om vad som krävs för att en häst ska anses ha placerat sig, se avsnittet om spelformen Plats.)

Hos RaceBets finns en spelform vid namn Each Way som är mycket lik ATG:s Vinnare och Plats.