Travordlista

travordlista

Här nedanför hittar du en lista över olika travtermer som kan vara bra att känna till när man spelar på travlopp.

A-häst / B-häst   Om en viss häst omnämns som a-häst inför ett lopp innebär det att man bedömer att den har en god chans att vinna loppet. En B-häst bedöms också ganska god chans att vinna, men inte lika hög som A-hästen.
Aktion Aktion är hästens sätt att röra sig. Om man talar om att en travhäst har aktionsproblem menar man vanligen att den har problem med att trava rent och snyggt. Om det däremot är en galopphäst med aktionsproblem man talar om handlar det vanligen om att den rör sig kort och stelt, utan tillräcklig mjukhet och steglängd. 

Aktionsproblem kan ha många orsaker, allt från skador och dålig balans till att hästen helt enkelt inte gillar det aktuella underlaget.

Autostart På svenska travbanor används huvudsakligen två olika startformer: autostart och voltstart. 

Vid autostart används en särskild startbil med utfällbara vingar. Vingarna täcker åtta startspår. Innan starten samlar ekipagen bakom starbilen, och startbilen accelererar sedan i jämn fart fram till startplatsen. Vid startplatsen accelererar bilen snabbt och kör ifrån hästarna, så att de kan springa fritt.

 

Vid några av travbanorna i Sverige har startbilen inte raka vingar utan vinklade. Då får hästarna i olika spår starta olika långt ifrån startbilen.

 

Bakspår

Om det deltar fler än åtta hästar i loppet startar nummer 9-12 i ett andra led bakom det första ledet. Eftersom det är max fyra ekipage i det bakre ledet finns det två spår tillgängliga per häst. 9:an startar bakom 1:an eller 2:an, och så vidare. Det är 9:ans kusk som får avgöra om hästen ska starta bakom 1:an eller bakom 2:an. (Detta är de regler som gäller i Sverige, i andra länder kan andra regler för hur hästarna fördelas gälla.)

 

Linjestart

Vid otjänliga banförhållanden kan linjestart användas istället för autostart. Då används inte någon startbil, men i övrigt sker starten på ungefär samma sätt. Inget ekipage får passera hästen i startspår 1 innan startlinjen har passerats.

Avhängd Om en häst har hamnat långt bakom täten i ett lopp kan man säga att den är avhängd.
B-lopp B-lopp är för hästar med få startpoäng. ATG ordnar normalt inte totalisatorspel på B-lopp. Prissummorna i B-lopp brukar vara låga.
Bakvarv När en kusk vill värma upp en häst på travbanan är det vanligt att hästen får springa motsols, ett så kallat bakvarv. Detta för att inte lura hästen att tro att det är ett lopp som pågår. Travhästar lär sig snabbt att bakvarvet är för uppvärmning, och tar inte i för fullt eller stressar upp sig. 

Motsatsen till bakvarv är rätvarv, det vill säga medsols.

Barfota En barfota häst är en häst utan skor på hovarna. Travhästar kan vanligen trava snabbare om de är barfota, men vissa hästar klarar inte av det eftersom deras hovar är känsliga.
Bergvinnare En häst som bedöms ha mycket hög chans att vinna loppet.
Bli över Om en häst inte har kunnat starta särskilt snabbt och därför hamnat i en dålig position kan man säga att den har blivit över. Att ha ett ogynnsamt startspår ökar risken för att bli över.
Bong Slang för spelkvitto / spelkupong
Brisa En häst som brisar sticker med lätthet ifrån de övriga hästarna.
Catchdriver En catchdriver är en travkusk som kör lopp åt andra tränare och istället för vanlig lön får en procentandel av eventuell vinst.
Distanserad En häst anses vara distanserad om den kommer i mål ett visst antal sekunder efter loppets vinnare. Exakt hur många sekunder som krävs för att en häst ska vara distanserad varierar mellan olika lopp. 

En distanserad häst får inte några prispengar även om den placerar sig på prisplats. Om vinnaren av ett lopp är mycket överlägsen övriga deltagare kan det alltså hända att inte ens tvåan får några prispengar.

Dosering Dosering är en travbanas lutning i en kurva. Doseringen kan kompensera för ekipagens sidkrafter, och därmed behovet av sidfriktion, vid kurvtagning. Att få till en välavvägd dosering är mycket viktigt när man konstruerar en travbana.
Dotering Doteringen är den totala prissumma som hästarna tävlar om i ett travlopp. Om ett lopp till exempel ger 10 000 kr till ettan, 5 000 kr till tvåan och 1 000 kr till trean är doteringen för loppet 16 000 kr.
Drivning När kusken använder sitt körspö för att få hästen att trava fortare på upploppet kallas detta för drivning.
Dyngtrampare En dyngtrampare är en häst som tenderar att prestera bra i tunga, leriga förhållanden där många andra hästar får problem med underlaget.
Dödens position Första spåret utvändigt utanför ledaren brukar kallas för dödens position, eftersom det är en mycket krävande position.
Entömd En häst som lutar med huvudet åt en eller andra hållet sägs vara entömd. Att huvudet lutar gör att det går åt mycket mer energi för hästen än om den hade travat med huvudet rakt. Om en häst travar entömd bör den undersökas av veterinär, för det kan vara ett tecken på att den har ont någonstans.
Frontrunner En häst som gillar att trava framför alla andra hästar och som är svår att komma förbi när den väl har intagit ledarpositionen brukar kallas för frontrunner eller spetshäst.
Halvspår Att köra med ena hjulet i ett spår och andra hjulet i ett annat spår kallas för halvspår. Detta är inte tillåtet på travbanan, eftersom det gör det mycket svårt för andra ekipage att passera.
Huvudstång Om man vill hindra en häst från att vrida huvudet åt ett visst håll kan man använda sig av en huvudstång. På svenska travbanor får man endast använda huvudstång på en sida av hästen.
Jordbländare En del hästar blir lätt skrämda av saker de ser på marken precis framför sig, såsom insekter, olikfärgad jord, etc. En jordbländare är en liten skärm som placeras under hästens ögon så att den inte kan se marken precis framför sig och därmed slipper bli skrämd av vad som finns där.
Jänkarvagn En jänkarvagn en typ av travsulky.
Korsförlamning Korsförlamning är en muskelsjukdom som beror på stegrad mjölksyrabildning i starkt glykogenfyllda muskler. 
Käkrem Käkrem (även kallad checkrem) är en läderrem som används för att förhindra en häst från att vrida huvudet åt sidan. Käkrem används för att hjälpa hästar att trava rakt.
Lunklopp Om en (vanligen favorittippad) häst leder ett lopp i maklig takt och vinner det utan någon större konkurrens kallas det för att lunklopp.
Lördagshäst En lördagshäst är en riktigt bra travhäst. Termen kommer sig av att ATG traditionellt har haft sina mest prestigefyllda lopp på lördagarna. Nu för tiden är det V75 varje lördag, fram till början av 1990-talet var det istället V65 som kördes varje lördag.
Monté Montélopp är travlopp där man inte har en kusk i en sulky bakom hästen utan en jockey som sitter på hästens rygg. Monté betyder uppsutten på franska. Störst är sporten i Frankrike, men montélopp förekommer även i andra länder, inklusive Sverige.
Openstretch Openstretch innebär att travbanan har ett extra insidesspår på upploppet. Detta bidrar till att göra loppen med spännande, eftersom hästen som ligger bakom ledaren i förstaspåret har möjlighet att använda sig av det extra insidesspåret för att utmana ledaren. Det är långt ifrån alla travbanor som har openstretch.
Passgång Passgång är en tvåtaktig gångart där två ben på samma sida förflyttas framåt samtidigt. 

Passgång är inte tillåtet i svenska travlopp. I Nordamerika är det däremot populärt med särskilda passlopp.

 

Flygande pass är en variant av passgång som huvudsakligen ses hos islandshästar.

Preparé Om en tränare anmäler sin häst till ett lopp i syfte att ge hästen träning och uppvärmning inför ett annat (större) lopp brukar det kallas för preparé. Det första loppet ska idealt ge hästen en lugn och inte alltför ansträngande upplevelse, så det är vanligt att kusken inte satsar på att vinna loppet om det skulle innebära att hästen måste köras hårt.
På väntan / På rulle På väntan / på rulle är en taktik där kusken placerar hästen bakom de ledande hästarna i ett lopp och inte försöker få hästen att ta sig till fronten innan upploppet. Planen är att få hästen att gå om under upploppet. 

Taktiken är extra förmånlig för hästar som inte gillar att vara längst fram i ett lopp. Genom att inte driva fram hästen förrän på upploppet låter man den tillbringa så lite tid som möjligt längst fram.

Skoinformation ATG kräver att alla tränare lämnar information om hur deras häst ska vara skodd under loppet. Denna information måste lämnas senast en timme innan spelstopp för loppet. Har man lämnat information om att hästen ska springa barfota är det dock tillåtet att ändra sig efter spelstopp och låta hästen springa skodd. 

Vilka skor en häst har kan ha stor påverkan på hur den presterar i ett lopp, så det är viktig information för personer som vill satsa pengar på loppet.

Spetshäst Spetshäst är det svenska ordet för frontrunner, det vill säga en häst som gillar att trava framför alla andra hästar och som är svår att komma förbi när den väl har intagit ledarpositionen i ett lopp.
Staket En häst som har vunnit fem lopp i rad brukar kallas för staket, eftersom man bara ser fem ettor (I I I I I) i hästens statistik.
Startpoäng En hästs startpoäng beror på hur den har presterat i sina senaste fem lopp. När fler hästar är anmälda till ett lopp än vad som får plats i loppet är det hästarna med högst startpoäng som får delta i loppet.
Stayer En stayer är en uthållig och fysiskt stark häst som presterar bra över långa distanser.
Strykning Om en anmäld häst inte kan delta i loppet stryks den. En vanlig anledning till att en häst stryks är sjukdom eller skada.
Tempotorsk Ibland händer det att den ledande hästen i loppet har hållit låg hastighet men ändå inte blivit omsprungen. På upploppet har den därför gott om krafter kvar och är svår att ta sig om. Då brukar man säga att de bakomliggande ekipagen blir tempotorsk eftersom de underlät att tvinga upp farten tidigare i loppet.
Tilläggsvolt En tilläggsvolt är en slags handikappsystem, som precis som övriga handikappsystem används för att göra lopp mer spännande och oförutsägbara. De hästar som anses ha goda chanser att prestera bra i loppet tvingas göra en extra volt vid loppets start, och därigenom ge övriga hästar ett försprång. 

Tilläggsvolt är vanligt i lopp där både rutinerade och orutinerade hästar deltar. De rutinerade hästarna får göra tilläggsvolten.

Trafikproblem Ibland händer det att en avancerande häst får problem att ta sig vidare på grund av en annan häst i loppet, och måste gå ut i ett annat spår för att kunna fortsätta avancera. Detta brukar kallas trafikproblem.
Tredjespåret Tredjespåret är precis vad det låter som – det tredje spåret inifrån. Tredjespåret är ett mycket ansträngande spår och kuskar brukar därför försöka undvika det, men kan behöva gå ut i tredjespåret i den sista kurvan innan upploppet för att kunna ta sig fram till täten och vara med och slåss om segern.
Upploppet Upploppet är den sista raksträckan i ett travlopp.
Vinnarcirkel Vinnarcirkeln är den plats på travbanan där man brukar ha prisutdelningen efter ett lopp. Intervjuer med vinnande kuskar, tränare, ägare etc brukar också genomföras i vinnarcirkeln.
Vinnarhålet Positionen precis bakom ledarhästen i första spår brukar kallas för vinnarhålet, eftersom det är en mycket gynnsam position. 

Extra bra är vinnarhålet på travbanor med openstretch på upploppet, eftersom en häst i denna position då alltid har möjlighet att gå ut i extraspåret och utmana ledaren därifrån.

Vinterbana Om man skapar en isbana för hästarna att tävla på kallas det för vinterbana. För att hästarnas hovar ska få fäste på isen används isdubbar / broddar / hakar.
Voltstart På svenska travbanor används huvudsakligen två olika startformer: autostart och voltstart. 

Vid voltstart voltar samtliga hästar i högervarv. Hästarna 1-5 voltar i första volten, medan hästarna 6-12 voltar bakom den första volten. I den andra volten voltar häst 6 och 7 sist, så att de kan vända upp tidigare mot startlinjen. Hästarna 8-12 startar i andra ledet, så att 8:an startar bakom 1:an, 9:an bakom 2:an, och så vidare.

 

När kommandot ‘kör’ ropas ut ska alla hästar befinna sig vid startlinjen, i sina startspår och förstås vända i startriktningen.

 

Normalt deltar inte fler än 12 hästar i lopp med voltstart, men det förekommer att upp till 15 hästar tillåts starta. När antalet hästar överstiger 12 används tillägg. Tillägg görs vanligen i 20 metersintervaller, och det är vanligen de hästar som har tjänat mest pengar som får tillägg.

Åbykusk En kusk som brukar göra bra ifrån sig på Åby travbana kallas för Åbykusk. Åby travbana är lite speciell jämfört med de flesta andra travbanor i Sverige, och vissa kuskar är bättre på att hantera den än andra.
Överpace Om ledarna i ett lopp travar mycket snabbt kan det hända att de tröttar ut sig innan loppet är över, vilket ger hästar i bakre led en chans att gå om och vinna.