V75

v75V75 är en spelform hos ATG där man tippar vinnarhästen för sju av ATG utvalda lopp, och det är utdelning på fem rätt, sex rätt och sju rätt. Ordinarie V75 spelas på lördagarna, men ibland sätts ett Extra V75 in på någon annan dag i veckan.

Förr kunde man inte börja lämna in spel på Extra V75 förrän ordinarie V75 var över, så om Extra V75 låg på en söndag blev perioden när man kunde lämna in sina satsningar på Extra V75 väldigt kort. År 2014 ändrades reglerna, så numera kan du lämna in spel på Extra V75 trots att ordinarie V75 inte är över.

Vad kan jag vinna?

V75 är inte ett spel med fasta odds, utan hur mycket du vinner står klart först efter att alla de sju loppen är över. Storleken på din vinst påverkas både av hur mycket pengar ATG fick in för den spelomgången (plus eventuell rulljackpott) och av hur många andra vinnande satsningar det finns som du måste dela din vinst med.

Av de pengar som ATG får in från V75 betalas 65% tillbaka till spelarna igen i form av vinster.

Dessa pengar fördelas enligt följande:

 • 40% av vinstpotten går till 7 rätt – Detta motsvarar cirka 26% av ATG:s intäkter från V75
 • 20% av vinstpotten går till 6 rätt – Detta motsvarar cirka 13% av ATG:s intäkter från V75
 • 40% av vinstpotten går till 5 rätt – Detta motsvarar cirka 26% av ATG:s intäkter från V75

Exempel: Spelarna spelar på V75 för 20 miljoner kronor. 20 miljoner x 0,65 är 13 miljoner. Alltså kommer 13 miljoner att delas ut i vinster.

jackpott13 miljoner x 0,40 = 5,2 miljoner
13 miljoner x 0,20 = 2,6 miljoner
13 miljoner x 0,40 = 5,2 miljoner

Det kommer alltså att läggas 5,2 miljoner kronor i potten för 7 rätt, 2,6 miljoner kronor i potten för 6 rätt och 5,2 miljoner kronor i potten för fem rätt.

Jackpott på V75

Om ingen kupong når upp till sju rätt på V75 rullar 7-rättspotten från den spelomgången vidare till en nästa ordinarie omgång av V75. Detta gäller även för 6-rättspotten och 5-rättspotten, men det är betydligt mer ovanligt att inte en enda kupong får sex eller fem rätt. Pengar som rullas vidare (så kallad rullpott) läggs i potten för sju rätt, även om de kommer från en annan pott.

Pengar rullas också vidare från vinstpotter där utdelningen skulle understiga 15 kronor per kupong om vinstpengar betalades ut. Denna form av rullpott uppstår när väldigt många kuponger kommer upp i tillräckligt många rätt för att få betalt i en spelomgång. Istället för att betala ut en massa småvinster låter ATG pengarna rulla vidare till 7-rättspotten för nästa ordinarie V75 (oavsett vilken pott de kommer ifrån).

Pengar rullas till nästa ordinarie V75, aldrig till Extra V75

Förr gick eventuell rullpott vidare till nästa omgång av V75 oavsett om det var ordinarie V75 eller extra V75, men sedan juli 2013 går rullpotten alltid vidare till följande ordinarie V75 även om det skulle ligga ett extra V75 där i mellan. Detta gäller oavsett om pengarna kommer från ordinarie V75 eller extra V75.

Om ingen vinner pengarna går rullpotten, inklusive tillskottet den fått från den nyss avslutade spelomgången, vidare till nästa ordinarie V75. På så vis kan mycket stora jackpottar byggas upp. Sådana stora jackpottar brukar dra till sig stort intresse i media och öka intresset för att spela på V77-9-999,95, vilket i sin tur gör att ännu mer pengar än normalt kommer in till vinstpotten.

Var någonstans äger V75-loppen rum?

De travbanor som oftast står värd för V75-lopp är Solvalla, Jägersro, Åby, Bergsåker och Axevalla. Höstens V75-finaler äger av tradition rum på Solvalla.

Under sommarmånaderna är det vanligt att V75 ”åker på turné” och låter loppen äga rum på mindre travbanor runt om i Sverige.

Att spela på V75

Man kan spela på V75 hos ATG online (i datorn eller i mobilen) samt hos ATG:s spelombud runt om i Sverige. På själva tävlingsdagen kan man också spela på den travbana där V75 hålls.

Att fylla i spelkupongen

Denna guide gäller för den som fyller i en papperskupong manuellt. Om man istället spelar i datorn, på smartphone eller på surfplatta sker en del av momenten automatisk så att man slipper göra dem själv.

 1. Välj den spelkupong som gäller för spel på V75 och V7.
 2. Längst upp på kupongen (när den hålls vågrätt) finns sex vita rutor. Varje ruta motsvarar ett lopp och kallas för avdelning. I varje ruta finns siffrorna 1-15.
 3. Dra ett lodrätt streck över de hästar du vill satsa på som vinnare i varje avdelning på spelkupongen. Du måste markera minst en häst per avdelning för att kunna lämna in spelkupongen.Det är vanligt att man markerar flera hästar per avdelning för att öka sannolikheten för vinst, men ju fler markeringar man gör desto dyrare blir det att lämna in spelkupongen.
 4. Under varje avdelning (vit ruta med nummer i) finns en mindre ruta. I denna ruta fyller du i hur många hästar du markerat för den avdelningen. Om du till exempel markerade tre hästar i avdelning fem ska du alltså skriva siffran tre i rutan under avdelning fem.
 5. Ibland händer det att en häst som är anmäld till ett lopp inte kan delta i det, till exempel på grund av skada eller sjukdom. Då blir hästen struken. Om du har satsat på den hästen flyttas din satsning till någon av de andra hästarna i loppet. Du kan välja att ange vilka hästar du vill ska vara reserver i varje avdelning. Du gör detta i de rosa rutor som är placerade under de vita rutorna (avdelningarna) på spelkupongen. Du får markera max två reserver per avdelning.Om du har markerat två reserver för en avdelning ska du även ange i vilken ordning du vill att du ska gälla. Om du vill att hästen med lägst nummer ska användas som reserv i första hand, strecka bokstaven L. Om du istället vill att hästen med högst nummer ska användas som reserv i första hand, strecka bokstaven H.

  Om en häst du har satsat på blir struken och du inte har angett någon reserv kommer din satsning ändå att flyttas till en annan häst. Vilken häst det blir kan du se i travprogrammet. Det finns en strikt turordning för hur det sker, så du får inte någon framslumpad reserv.

 6. Om du vill spela med flerbong behöver du ange det i spelkupong. Tillgängliga alternativ är 2 / 5 / 10 / 20 / 50 / 100 system.Om du till exempel anger att du vill spela med flerbong.10 innebär det att din spelkupong lämnas in tio gånger, och du måste betala tio gånger mer än om du bara hade lämnat in den en gång. Detta kallas för en flerbong. Fördelen med att spela med flerbong är att man får större del av prispotten om man vinner.Exempel: Det ligger 1 000 000 kronor i potten för 7 rätt och det finns fyra vinnande kuponger (ej flerbongar) inlämnade av Anders, Bertil, Cajsa och Denise. Anders, Bertil, Cajsa och Denise får nu 250 000 kronor var, eftersom 1 miljon kr / 4 = 250 000 kr.

  Ponera istället att Anders hade lämnat in 5 system, medan övriga spelare lämnade in varsitt system. Då hade det funnits åtta vinnande spel. 1 miljon kr / 8 = 125 000 kr. Bertil, Cajsa och Denise får 125 000 kr var. Anders får däremot 125 000 kr x 5 = 625 000 kr.

 7. Lämna in ditt spel till ATG!

Vad kostar det att spela på V75?

För att räkna fram vad det kommer att kosta att lämna in din spelkupong, multiplicera antalet rader med 0,50 kr.

För att få fram antalet rader, multiplicera antalet markerade hästar i varje avdelning med varandra.

Exempel: Du har satsat på två hästar i första avdelningen, tre hästar i andra avdelningen, två hästar i tredje avdelningen, fem hästar i fjärde avdelningen, en häst i femte avdelningen, en häst i sjätte avdelningen och fem hästar i sjunde avdelningen.

2 hästar x 3 hästar x 2 hästar x 5 hästar x 1 häst x 1 häst x 5 hästar = 300 rader.

300 rader x 0,50 kr = 150 kr

Att lämna in ditt spel kostar 150 kronor.

V75 trivia

 • V75 hade premiär den 30 oktober 1993. Den allra första V75-omgången ägde rum på Jägersro travbana och det allra första loppet vanns av travstjärnan Copiad.
 • Innan V75 infördes var V65 den populäraste spelformen hos ATG, men numera är det mer spel på V75 än på V65.
 • Den högsta vinst som betalats ut hittills på V75 uppgick till 67 312 633 kronor. Detta skedde efter en V75-omgång på Axevalla travbana den 27 februari 2010.

V7 finns inte längre

V7 är en spelform som brukade finnas hos ATG men som avskaffades år 2014. V7 kunde man spela på samma kupong som V75. För att ange att man ville spela V7 istället för V75 markerade man V7-fältet på kupongen. När man spelade V7 vann man endast om man fick sju rätt. Det blev alltså ingen vinstutbetalning för sex eller fem rätt. Om man fick sju rätt vann man 2,5 gånger vinsten för sju rätt på V75 den omgången.